Aloe Vera iku akeh khasiate |
Indonesia iku nduweni keragaman flora lan fauna sing akeh saka Sabang nganti Merauke. Akeh jenising tanduran kang bisa ditandur ing Indonesia kanthi bisa ngewenehi manfaat kanggo sapa bae sing mbudidayaake. Tren tanduran sing isih akeh ditandur dening masyarakat saiki yaiku salah sijine lidah buaya utawa aloe vera
Kaya apa khasiate aloe vera? Mangga disimak ing ngisor iki ana tulisan bab khasiyate aloe vera.
MANFAAT ALOE VERA (BAHASA JAWA)
Masyarakat padha nenandur lidah buaya umume kanggo pasren utawa
rerenggan plataran utawa tanaman hias. Durung akeh kang migunakake
kanthi optimal kanggo kesehatan. Paling-paling mung dianggo kramas.Bab
iki amarga kurang pangertene masyarakat. Mula ing kene penulis bakal
ngaturake bab khasiate lidah buaya.
Wektu iki wis dadi trend masyarakat modern bali marang alam,antara liya
kanthi migunakakae tanaman minangka obat klebu ing kene lidah buaya
utawa basa Latine Aloe Vera.Ing negara maju kayata Amerika , Australia,
lan negara-negara ing Eropa, lidah buaya dipigunakake kanggo bahan baku
industri lan omben-omben kesehatan. Ing Indonesia uga wis akeh kang
padha mbudidaya Lidah Buaya. Wilayah penghasil lidah buaya kang paling
jembar yaiku Kalinantan Barat (Pontianak ),saengga kawentar minagka
kutha Lidah Buaya.
Adhedasar panaliten, godhong lidah buaya bisa dipigunakake minangka anti
i inflamasi utawa peradangan, anti jamur, anti bakteri, lan regenerasi
sel . Kejaba iku lidah buaya uga duweni khasiat ngudunake kadar gula
sajrone getih kanggo panandhang diabetes. , ngontrol tekanan getih,
ngrangsang kekebalan awak ngadhepi serangan lelara kanker, sarta
dipigunakake minangka nutrisi pendukung tumrap panandhang HIV. Lidah
buaya uga mbiyantu nyegah encok utawa rematik lan ngurangi peradangan
panggonan persendian lan sing wis kita sumurupi lidah buaya nyegah
rontoking rambut lan nambani tatu. Menawa ing ndalem ana tanaman lidah
buaya ora perlu bingung yen golek obat tatu. Kanggo nambani ambeien
utawa wasir lan radang tenggorokan uga bisa.
.Olehe migunakakae bisa wujud bahan seger utawa bahan dadi kayata
kapsul, jus pasta utawa makanan lan minuman kesehatan. Kembang lan akare
uga duwenu khasiat kanggo ngobati lelara. Yaiku tatu memar lan muntah
getih.Akare nduweni khasiat minangka obat cacing tamba sembelit utawa
angel bebuwang. Gel lidah buaya uga nduweni kasiat ngatasi gangguan
pencernaan, ngatur keasaman lambung, ngundhakake kinerja
lambung,gangguan panggonan usus liyane.
Bageyan kang duweni khasiat obat utamane yaiku cairan bening kaya
jeli.kanthi mbelah batang lidah buaya. Khasiat utamane yaiku anti
inflamasi,anti bakteri,anti jamur, lan mbiyantu regenerasi sel. Cairan
kuning ing perangan njabakulit lidah buaya biasane dipigunakake kanggo
obat pencahar komersiallan ngandhut zat kang jenenge aloin. Zat gizi lan
zat liyane kang kinandhut sajrone lidah buaya pancen cukup akeh,saengga
maedahi tumrap kasarasan.
Carane ngramu
Kanggo ngatasi wasir mundhuta godhong lidah buaya separo,1/2
cangkir banyu mateng lan 2 sendok madu. Eri lidah buaya dibuwang.
Godhong kang wis ora ana erine kasebut dikumbah resik lan diparut.
Sawise iku disoki banyu mateng kasebut lan madu, dicampur lan diudak
rata ,banjur disaring. Olehe ngombe ramuan iki sedina kaping telu.
Kanggo nambani watuk rejan mundhuta 20 gram lidah buaya lan 40 cc
madu. Sawise dikumbah resik lan diilangi erine,gel lodah buaya dicampur
karo madu. Olehe ngombe sedina kaping pindho ,esuk lan sore.sawise
mangan
Kanggo ngudunake kolestrol bahane 30 gram lidah buaya dan 3 iji
who mengkudu utawa pace kang wisa mateng. Carane gawe : lidah buaya
dionceki lan dijus bebarengan karo pace ,banjur diwenehi banyu sakcukupe
lan digodhog nganggo banyu sakcukupe nganti umob. Sawise iku diombe
rikala anget sedina kaping pindho,esuk lan sore..
Tamba diabetes Mundhuta lidah buaya sapelepah lan banyu 3 gelas.
Nulli dikumbah resik.Dibuwang erinine,banjur diris-iris lan digodgog
nganggo banyu 3 gelas,banjur didadekake 1½ gelas. Olehe ngombe sedina
ping telu a ½ gelas.
Tamba eksim: Bahan : 5 gram lidah buaya ,100 gram temulawak’ 20
gram godhong pegagan, 5 gram laos.14 gram kencur. 10 gram godhong
sembung legi, 10 gram godhong meniran’ 10 gram godhong kates.24 gram
widoro upas, 20 gram kayu manis lan 20 gram sangkobak. Kabeh bahan
didheplok alus lan ditambah banyu 400 ml,banjur disaring. Asil saringan
kasebut banjur diombe langsung ping pindho sedina ,esuk lan sore
Tamba asma : 300 gram lidah buaya dikumbah resik,diparut,diperes banjur disaring. Asil saringane diombe sedina kaping pindho ,esuk lan sore. Kanggo tamb watuk bocah migunakake gel lidah buaya (dikumbah dhisik ),diombe esul lan sore,saben sakombenan 1 sendok teh
Warna-warna penyajian
Saliyane ngunjuk utawa dhahar kanthi cara kang wis disebut ing dhuwur,
yaiku migunakake langsung bahan seger ,wektu iki uga akeh kang mroduksi
kanthi cara liya supaya awet tanpa ngurangi kasiate. Wektu iki uga ana
sing mbudidaya digawe cendhol dhawet. Menawa panjenengan kerep mriksani
pameran utawa bursa tanaman obat ing Ngayogyakarta mesthi mergoki ana
kios dhawet lidah buaya. Ana weteng rasane kepenak banget,bisa ngurangi
rasa sebah panggonan weteng.. Kepriye carane gawe ? Gampang kok.
Mundhuta 1 kg lidah buaya,dikumbah resik,banjur dipundhut bageyan njero
kang ngandhut lender. Sawise iku potongan lidah buaya kasebut diwenehi
uyah nuli diaduk-aduk saengga ilang lendire. Sawise iku banjur dikumbah
nganggo banyu resik nganti ambal kaping pindho utawa ping telu nganti
resik. Irisan kang wis resik mau banjur digodhog nganggo banyu lan
godhong pandhan nganti mateng utawa umob. Kangge gawe sirup migunakake
gula jawa dilaurutake ung banyu 250 cc banyu lan digodhog nganti
umob,semono uga santene digawe pisah..
.Olehe nyawisake ,potongan lidah buaya dicemplungake ing gelas lan ditambahake sirup gula jawa lan santen.
Cara liyane yaiku digawe selai . Bahan : Daging lidah buaya. ;
500 gram gula pasir kanggo 1 kg. Daging lidah buaya,; asam askorbat o,1 %
utawa 1 gram per liter banyu; natrium benzoate o,5 % utawa 5 gram per
kg daging lidah buaya. ‘ 3 gram ager-ager bubuk utawa ½ bungkus. Carane
nggawe : Lidah buaya kang wis resik banjur dikum sajrone larutan asam
askorbat sajrone 15 menit, banjur ditirisake lan diremuk nganggo
blender. Lidah buaya kang wis remuk iki banjur dipanasi kanthi nambahake
gula pasir,asam sitrat lan ager-ager. Olehe manasake nganti umob kanthi
diaduk-aduk ,sawise iku diwenehi bahan pengawet benzoate. Sawise dadi
gel,olehe manasi diendhegake lan busa kang ana dhuwur dibuang. Selai wis
dadi lan siap dikemas nganggo botol.
Ana maneh kang diolah kanthi srana digawe teh Carane nggawe : Kulit
godhong lidah buaya dikumbah resik lan ditirisake,dipotong cilik-cilik
utawa dirajang kaya godhong tehbanjur dipepe sing panas utawa dioven.
Sawise dikeringake ,teh lidah buaya siap dikonsumsi kaya dene teh tubruk
utawa teh biasa. Uga bisa digawe bubuk,banjur dikemas sajrone kanthong
kertas kayadene teh celup.
: Dodol : Bahan : 1 kg daging daun lidah buaya; 700 gram tepung
ketan’ 400 gram tepung beras;2 kg gula pasir’ 2 liter santen; 0,1 % asam
askorbat ( 1 gram kanggo 1 liter banyu utawa 0,1 gram kanggo 100 ml
banyu ); pewarna ijo prayoga sing alami nganggo godhong suji );
ager-ager sakcukupe. Carane nggawe : santen lan gula dimasak nganti
kenthel. Tepung ketan lan beras dicampurake ing larutan gula. Lidah
buaya dicemplungake, banjur diudak nganti ora lengket ing wajan. Sawise
iku diwenehi ager-ager lan pewarna lan dodol siap dikemas. Dodol lidah
buaya iki mujudake panganan khas Pontianak.
Kanggo omben-omben bisa digawe sirup lidah buaya lan serbat. Bahan kang diperlokake kanggo nggawe sari lidah buayayaiku
: godhong lidah buaya kang dijupuk daginge. Pilih sing during tuwa
kanthi cirri : werna ijo, bintik-bintik putih, perangan pinggir erine
empuk lan pucet. Daging lidah buaya dicampur nganggo banyu kanthi
perbandingan : daging lidah buaya : banyu 1 : 4, saumpama daging lidah
buaya 100 gram banyune 400 ml. Sabanjure daging lidah buaya lan banyu
diblender nganti remuk Sabanjure disaring nganggo kain saringan utawa
saringan plastic Lebokna ing cairan lidah buaya kasebut gula 10 – 15
%,asam sitrat 0,1 -0,2 %,uyah 0,025-0,1%,esen lan pewarna sakcukupe.
Sabanjure dimasak sajrone suhu 85-90 derajat Celcius nganti 20-25 menit.
Sajrone kahanan panas ,dilebokake ing botol-botol kang wis disterilake
(digodhog sajrone banyu nganti 1-2 jam ) kanthi nyisakake ruangan 1,5
–2,5 cm saka ndhuwur tutrup botol. Botol-botol kang wis isi kasebut 10 –
15 menit, banjur ditutup rapet lan kareben adhem ing suhu
ruangan..Panggonan botol diwenehi etiket lan minuman sari lidah buaya
bisa dipasarake Dene serbat lidah buaya, carane nggawe : mundhuta
10 iji godhong lidah buaya,banyu 500 cc, 1 sendok makan kapur sirih
kang dilarutake ing banyu 1.500.cc,150 gram gula pasir, 4 iji cengkeh,
3-5 cm kayu manis. Lidah buaya dionceki lan dijupuk bageyan kang
bening,banjur diiris cilik-cilik wujud dadu utawa kubus. Sawise iku
potongan lidah buaya dicemplungake ing larutan kapur sirih sajrone 30
menit. Sawise 39 menit ditirisake lan disiram nganggo banyu umob
sakcukupe,nuli dikumbah nganti resik. Kanggo nggawe sirupe ,migunakake
banyu,gula,kayu manis lan cengkeh kang digodhong nganti umob. Sawise
umob potongan lidah buaya dicemplunge ing godhogan sirup kasebut lan
banjur diangkat lan siap diombe sawise adhem. Uga bisa ditambahake es
batu utawa es serut.
Peluang bisnis
Peluang bisnis lidah buaya wektu iki cukup gedhe.Apa maneh ing
Indoensia wis akeh kang mroduksi obat,kosmetikalan minuman kesehatan
nganggo bahan lidah buaya. Ing tataran donya bisnis lidah buaya nilai
penjualan lidah buaya 60 milyar dollar/tahun.. Emane ing Indonesia
budidaya lidah buaya during intensif kejaba ing Kalimantan barat. Kita
asring mrangguli isih akeh lemah kang nganggur during bisa dipigunakake.
Mula para petani uga perlu uga mikirake budi daya tanaman lidah buaya.
Ikii. Wondene teknogi tepat guna uga wis ana kaya kang dhak aturtake ing
dhuwur. Ing kalangan kelompok tani wanita uga perlu nggarap tanaman
iki. Nyatane ing tanah Jawa uga bisa thukul gedhe-gedhe. Mesthine
migunakake bibit unggul saka Kalimantan barat Apa maneh lidah buaya uga
tahan ing tanah kang kering. , Ing daerah perkotaan bisa migunakae pot
kang gedhe. Coba,menawa saben omah padha nandur lidah buaya limang pot,
menawa sak RT 40 omah ,bisa ngasilake 200 pot lidah buaya. Ibu- ibu PKK
bisa ngolah arupa cendhol,teh,sirup lidah buaya,dodol lsp. ,saengga
nambah nilai ekonomis tanduran iki. . Dinas Pertanian Kabupaten utawa
Kota perlu nyurung wargane budidaya lidah buaya iki. Apa maneh tanaman
lidah buaya gampang lan relative ora mbutuhake investasi kang dhuwur.
Bab iki disebabake tanduran iki mujudake tanaman tahunan kang bisa
dipanen bola bali kanthi masa produksi 7-8 tahun. Mangga dicoba!******(Saka warna-warna sumber : Lukyastirin D )
sumber tulisan: http://cosinestars.blogspot.com/p/manfaat-aloe-vera-bahasa-jawa.html
Tidak ada komentar:
Posting Komentar